måndag 7 april 2008

För små hål


Nu är jag också med här, nybörjarstickare som jag är. Tänkte att det här är ett ypperligt tillfälle att få hjälp och råd.
Jag har börjat test-sticka sjalen (i ett garn som jag INTE kommer att använda till den riktiga sjalen), mest för att se om jag klarar av att läsa mönstret. Det tycker jag att jag gör, men mina hål mellan diamanterna blir så små!! Har jag för tunna stickor eller gör jag något annat fel? Tips mottages tacksamt!

Och så har jag ett par frågor om mönstret.
Ssk, är det en överdragshoptagning? Jag har stickat som en sådan och det verkar stämma (tycker jag).
Vad är SK2P? Har inte lyckats hitta någon förklaring på det.

9 kommentarer:

Ulricha sa...

SSK är slip 1, slip 1, knit dvs: lyft 1, lyft 1, sticka ihop i bakremaskbågen. Man kan lyfta 1, sticka 1 rät och dra den lyfta maskan över. Det är samma sak. Jag föredrar ssk, för de går snabbare att sticka :-)

SK2P är slip, knit 2, pass slipped stictch over dvs: lyft 1, sticka ihop 2 räta, dra den lyfta maskan över (en dubbel ihoptagning = minskar 2 maskor).

Du kanske gör omslagen åt "fel" håll, när du får små hål? Jag gör mina med högra stickan bakifrån och fram, så att omslagsmaskan sitter på stickan "åt fel håll" än de räta maskorna.

Anna sa...

SK2P förstår jag nu!

Men SSK...är det helt enkelt att sticka ihop de två maskorna i den bakre bågen, för jag kan väl inte lyfta båda och sedan sticka ihop dem, eller?

Ulrika/Stickamera sa...

Här kan du se en liten filmsnutt hur man gör ssk.

http://www.knittinghelp.com
Klicka på "decreases".

Ulricha sa...

Man kan sticka ihop dem i bakre maskbåden, men då får man inte vridningen.

Men är man inte superkänslig för att de ska var symetriska minskingar (både till höger och väster) så kan man bara sticka ihop dem i bakre maskbågen :-)

erica sa...

Vänta jag känner mig lite förvirrad, du har slätstickning i dina diamanter, jag får mosstickning. Har du medvetet valt att göra så eller är jag ute och cyklar när det gäller mönstret???

Anna sa...

Jag har fått slätstickning i diamanterna genom att följa mönstret, som jag tolkar det i alla fall ;-)

I kanterna har jag stickat moss, men efter ett tag testade jag att sticka slätt där, som några andra också har gjort, och konstaterade att jag tycker bättre om det.

Tack för hjälpen med mina mönsterfunderingar, Knittinghelp verkar vara en användbar sida!

erica sa...

Jag har hittat felet, jag har inte fått med all text när jag skrivit ut mönstret, därför missat att det är räta ena varvet och aviga andra. Suck, då börjar vi om igen.

När började du sticka rättstickning i kanten?

Anna sa...

Det syns inte på bilden, men det är de sista varven jag har stickat slätt i kanterna. Jag tycker att det ger ett 'lugnare' och jämnare intryck jämfört med moss i det här fallet. Annars gillar jag strukturen som mosstickningen ger, men inte i just det här fallet.

Det är bara ett testgarn jag stickar med så här långt, så jag provar lite olika saker...
Vet ännu inte vad jag ska använda för garn 'på riktigt', så jag får väl ta en liten sväng på stan till helgen och se om jag hittar något som jag gillar och som inte kostar allt för mycket :-)

erica sa...

då skulle du sett hur den såg ut i enbart moss, ojoj jag borde förstått att ngt var fel. Den va så himla rörig. Men nu flyter den riktigt bra ihop. Tycker att mossen i kanten ändå är helt ok.